Nakon što po prvi put posjetite Crnu Goru, ideja o povratku vas juri, kao uporni oglasi na web sajtovima.

Ipak, ovdje se radi o osjećaju, kojeg, za razliku od dosadnih oglasa, ne želite da se otarasite.

Tražili ste odmor, ali ste dobili mnogo više od toga. Osjećaj da ste kod kuće. Da, ovo bi mogla biti tipična marketinška fraza, ali činjenice pokazuju da se ne radi o tome. Proteklih godina, zakonski sistem u Crnoj Gori doživio je brojne izmjene koje olakšavaju procedure za strane državljane, naročito kada je u pitanju kupovina nekretnina u Crnoj Gori, započinjanje novog biznisa, dobijanje boravišne dozvole itd.

  • Crna Gora je otvorena za strane investitore. Prema ovogodišnjim rezultatima Svjetske banke, rangiranja zemalja po lakoći poslovanja u 2017, Crna Gora je na 42. mjestu (od 190 rangiranih država), uz kontinuirani napredak na tom polju tokom godina.
  • Porez na nepokretnosti kreće se od 0,25% do 1%
  • Crna Gora je potpisnica Sporazuma o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa, do sada, 41 zemljom (Rusijom, Turskom, Belgijom, UAE, Azerbejdžanom, Kiprom, Italijom, Norveškom, Švajcarskom, UK…)
  • Prema podacima Bijele knjige iz 2018, Savjeta za inostrane investitore, neto inostrane investicije u Crnoj Gori u 2016. iznosile su 755 miliona dolara, a ulaganja po glavi stanovnika bila su jedna od najvećih u Evropi.
  • Crna Gora, kao jedna od destinacija koja se najbrže razvija i kao zemlja potpisnica Sporazuma o slobodnoj trgovini, sve visočije se kotira među stranim turistima na listi zemalja koje treba posjetiti. Ovu činjenicu dokazuje i MONSTAT-ov izvještaj za 2017. godinu, koji pokazuje porast broja stranih turista od 10,3% u odnosu na 2016. godinu (uz ukupan broj noćenja od 11 953 316).
Porto Montenegro
Tivat, Crna Gora
  • Bilo da je vaš novi dom u Podgorici ili Tivtu, do ovih gradova možete lako doći avionom. Crna Gora ima dva aerodroma – jedan u glavnom gradu, a jedan u priobalnom dijelu Crne Gore, u Tivtu. Pored nacionalne aviokompanije, Montenegro Airlines, i druge avio kompanije obavljaju svoje letove ka Crnoj Gori: Turkish Airlines, Air Serbia, Ryanair, WizzAir, Alitalia, Adria Airways, Austrian Airlines, Arkia Israeli Airlines, Israir, Easy Jet, Globus Airlines, Aeroflot. Broj aviokompanija koje svoje letove obavlja ka Crnoj Gori konstantno raste. Crnogorski aerodromi pružaju usluge servisiranja i slijetanja privatnih i biznis aviona.
  • Kada planirate svoj život u Crnoj Gori, možda takođe razmatrate i ideju o pokretanju ili nastavku vođenja svog biznisa. Prema Doing Business izvještaju iz 2018. godine, Crna Gora registruje rezultat od 90,62 u odnosu na graničnu vrijednost 100 (koja predstavlja najbolju praksu) za započinjanje biznisa. Procedure za pokretanje poslovanja postaju sve efikasnije, a broj potrebnih dozvola je znatno umanjen.
  • Vaš novi dom je u Crnoj Gori, ali boravak vam je zakonom ograničen na 90 dana? Više NE! Prema Zakonu o strancima (član 38), ako posjedujete nepokretnost u CG, možete dobiti boravišnu dozvolu do 12 mjeseci. Boravišnu dozvolu izdaje nadležno Ministarstvo, na osnovu vašeg popunjenog i potpisanog zahtjeva, ličnog dokumenta, kao i dokumentacije koja dokazuje da ste vlasnik nekretnine (List nepokretnosti koji izdaje katastar).
  • Kupovina novog stana, nekada znači i početak sasvim novog života, u novom gradu, u drugoj državi. Crna Gora je istinski prijateljski nastrojena zemlja kada su u pitanju i stranci koji žele da započnu svoj biznis. Shodno tome, zakonske regulative su jednake za sva pravna i fizička lica, bilo da su crnogorski ili strani državljani.

Porez na dobit u CG iznosi 9%.

Montenegro beauty
Pogled na Gospu od Škrpjela. Perast, Crna Gora

Nakon svih pomenutih brojeva, procenata i zakona, ne bismo smjeli zaboraviti najvažniju stavku, koja će najviše doprinjeti da se ne osjećate kao novajlija u svom novom komšiluku – to su LJUDI.

Stanovnici Crne Gore su veoma otvoreni za sklapanje prijateljstava i komunikaciju, te će  sa vama  rado podijeliti sve tajne, kako da u potpunosti doživite Crnu Goru i stil života koji joj je svojstven.

Crna Gora će vam ponuditi najbolje uslove za vaš stil života i istinski osjećaj doma.

 

 

*prije bilo koje pravne procedure, konsultujte relevantne državne ustanove i sajt Vlade Crne Gore

Ostavite komentar

Show